[O2FL] Octavia ii fl Nie świeci się wskazówka prędkościomier

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamis1
    Classic
    • 2013
    • 28
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam to samo .Juz nawet zdemontowalem zegary i jednego leda z wzkazowki wylutowalem , tylko problem by dostac takiego samego w 100-tu % by nie lutowac z 10 razy i wreszcie przepalic wszystko
    Czy ktos robil to w wlasnym zakresie, z dobrym efektem i moglby podpowiedziec gdzie kupic led-y

Komentarz

• Pieszko
      Classic
      • 2016
      • 3

Kamis1, mam ten sam problem - czy naprowadziłbyś jak zacząć demontaż zegarów?

Komentarz

• ducker
        Elegance
        • 2012
        • 934
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Najlepsze diody jakie udało mi się znaleźć to OSRAM LWT673 - są barwy białej i mają tylko 140mcd. Wszystko powyżej to latarnia z licznika się robi.
        Zawsze można hurtowo wymienić pod wszystkimi wskazówkami i zastosować OSRAM LAT676 - barwa czerwona - 200mcd.

Poniżej przykładowy licznik zrobiony na tych diodach (zdjęcie niestety nie oddaje pełnego efektu):
        ... be creative ... be inspired ... be yourself ...

JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
        JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008

OCP Poznań -> Mapa Spotów

Komentarz

• kamis1
          Classic
          • 2013
          • 28
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzieki Ducker.
          Czy na przykladowym zdjeciu to tylko 4 wskazowki byly wymienioine? Czy gdzie indziej tez zmieniony kolor .

Dla Pieszko
          Bylo opisane gdzies na forum , tylko nie moge znajsc linka.
          Mam skopiowane co najwazniejsze

SZAFA
          Wyciągamy włącznik świateł i obydwa dekory. Maskownicę górną kierownicy wyciągamy do siebie.
          Odkręcamy 2xT20 i płaskim ostrzem odczepiamy górę, potem wtyczka z wajchą.
          Mamy licznik na stole, odkręcamy 4xT8 i odczepiamy zaczepy.
          Ściągamy wskazówki - mocno ciągnąc i poważając, ściągamy tarczki obracając w lewo.
          Podważamy płytkę z lewej i prawej i wyciągamy ją z obudowy i złącz pod nią.
          Odginamy osłonę LCD i ściągamy, wysuwamy w górę podstawę wyświetlacza, odblokowujemy taśmy i LCD wychodzi.
          Lutujemy diody według upodobań, ja rozgraniczyłem obroty i prędkość na czerwono. Testujemy (to nie jest niebieski).
          Trzeba wstawić ekrany z kartonu/plastiku, chyba że ktoś lubi kolory mieszane - wskazana innowacyjność.
          Tarcze duże 2x6SMD + 4SMD wskazówki, tarcze małe 2x2SMD + 2 SMD wskazówki, MAXI-DOT 36 SMD
          Składamy z wyczuciem, ustawiamy wskazówki korzystając z testów w VCDS. Pijemy dużo piwa"

Ja robilem tak jak gosciu opisuje, tylko wskazowki u mnie siedzialy bardzo twardo . Juz myslalem ze sa jakos przyklejone , ale w koncu dalem rade

l

Komentarz

• ducker
            Elegance
            • 2012
            • 934
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wymieniane było podświetlenie wskazówek na czerwone (domyślnie było białe) oraz podświetlenie tarcz na białe (domyślnie było zielone). Na zdjęciu jest licznik od OII przed FL. Białe, oryginalne diody z licznika przed FL są za słabe do licznika po FL.
            ... be creative ... be inspired ... be yourself ...

JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
            JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008

OCP Poznań -> Mapa Spotów

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10960
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez kamis1
              Ja robilem tak jak gosciu opisuje
              ten gościu to niby ja? :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 16 12:18 ]
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Maly745
                Elegance
                • 2014
                • 773
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Proszę o potwierdzenie czy led z linku będzie pasował do podświetlenia wskazówek licznika OIIFL
                VISHAY VLMW41R1T1-7K8L-08 | LED; SMD; 3528,PLCC2; biały zimny; 112÷355mcd; 5000K; 120°; 10mA - Produkt dostępny w Transfer Multisort Elektronik. Sprawdź naszą szeroką ofertę.
                Skoda Octavia II FL
                Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• ecik
                  Classic
                  • 2014
                  • 5

Niestety w mojej OIIFL również padło podświetlenie dwóch wskazówek oraz góra obrotomierza.
                  Podane powyżej diody mają napięcie pracy 3.3...4.2V (niestety obecnie nie ma ich na stanie)
                  Dostępne są ciemniejsze OSRAM LW T673-P1S1-FKPL niestety są na 2.5...3.1V.
                  Może ktoś przy wymianie sprawdzał na jakim napięciu pracuje oświetlenie. Jeżeli tak to proszę o informację czy te OSRAM będą dobre.

Komentarz

Pracuję...